Λίγη ιστορία...
Η καλλιέργεια της συκιάς ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους και καταγωγή της είναι πιθανότατα η Ασία από όπου η καλλιέργεια της διαδόθηκε σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Η συκή των αρχαίων Ελλήνων ήταν ένα από τα πλέον κοινά καλλιεργούμενα δέντρα και τα σύκα της Αττικής, τα περίφημα αττικά σύκα, ήταν από τότε περιζήτα. Ήδη από τον Όμηρο γίνονται αναφορές στην συκιά: στην τελευταία ραψωδία της Οδύσσειας, προκειμένου ο Λαέρτης να πειστεί ότι ο άνθρωπος που έχει απέναντι του ήταν πράγματι ο γιός του ο Οδυσσέας, εκείνος του θυμίζει πως του είχε χαρίσει όταν ήταν παιδί δεκατρείς αχλαδιές, δέκα μηλιές και σαράντα συκιές. Ακόμα, νωρίτερα στην αφήγηση, όταν ο Οδυσσέας βρίσκεται στη χώρα των Φαιάκων, ανάμεσα στα άλλα οπωροφόρα υπάρχουν και «συκέαι γλυκεραί». Καταγραφή της τέχνης της καλλιέργειας της συκιάς γίνεται για πρώτη φορά από τον ποιητή Αρχίλοχο γύρω στο 700 π.Χ. Η συκιά ήταν δέντρο ιερό για τους κατοίκους της αρχαίας Ελλάδας. Στην Λακωνία θεωρούνταν το ιερό δέντρο του Διονύσου και λέγεται ότι ο ίδιος ο θεός είχε φυτέψει ένα δέντρο στην είσοδο για τον Άδη. Η συκιά επίσης σχετίζεται και με την θεά Δήμητρα, η οποία, όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας (Παυσ. 1.37.2), δίδαξε την καλλιέργεια της στον μυθικό Φύταλο. Τα σύκα ήταν ιδιαίτερα αγαπητή τροφή στην αρχαία Ελλάδα και καταναλώνονταν νωπά ή ξερά, μόνα τους αλλά και μαζί με ψωμί, μέλι, αμύγδαλα, καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς. Συχνά τα σύκα αποξηραίνονταν ώστε να μπορούν να διατηρηθούν για όλο το χρόνο οπότε προέκυπτε ένα προϊόν υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και υψηλής θερμιδικής αξίας που λεγόταν ισχάδες, λέξη η οποία επιβιώνει στις σημερινές «ασκάδες». Η ιδιαίτερη αγάπη των αρχαίων Αθηναίων για τα σύκα είναι εμφανής και από την απαγόρευση εξαγωγής σύκων από την Αττική όταν είχε πέσει λιμός· όσοι κατήγγειλαν εκείνους που έκαναν παράνομα εξαγωγές ονομάζονταν συκοφάντες, λέξη που μεταγενέστερα απέκτησε βέβαια άλλη σημασία.
...και λίγη βοτανική
Θρεπτικό στοιχείο | Περιεκτικότητα ανά 100g |
---|---|
Νερό | 79,11 g |
Θερμίδες | 74,0 kcal |
Πρωτεϊνες | 0,75 g |
Φυτικές ίνες | 2,9 g |
Σάκχαρα | 16,26 g |
Χοληστερόλη | 0 g |
Ασβέστιο | 35,0 mg |
Κάλιο | 232,0 mg |
Μαγνήσιο | 17,0 mg |
Σίδηρος | 0,37 mg |
Βιταμίνη Α | 142,0 IU |
Βιταμίνη C | 2,0 mg |
Απολαυστική γεύση και υψηλή διατροφική αξία!
Τα σύκα, φρούτα συνυφασμένα με το ελληνικό καλοκαίρι εκτός από απολαυστική γεύση έχουν και υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και γι' αυτό θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα -μεταξύ άλλων- για την καλή λειτουργία του εντέρου. Έχουν υψηλές περιεκτικότητες καλίου και ασβεστίου, υψηλότερες από τα περισσότερα άλλα παρόμοια φρούτα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, σε συνδυασμό με την απουσία χοληστερόλης και νατρίου μπορεί να έχει ευεργερτική δράση στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ενώ το μέταλλο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και στην καλή λειτουργία των μυών και του νευρικού μας συστήματος. Τα σύκα περιέχουν επίσης και διάφορα άλλα ιχνοστοιχεία (σίδηρο, μαγνήσιο), πρεβιοτικά, βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β) αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως β-καροτένιο και πολυφαινόλες που ενδυναμώνουν και θωρακίζουν τον οργανισμό ενώ δεν περιέχουν καθόλου λίπος! Μια μερίδα 5 φρέσκων σύκων θα μας δώσει περίπου 185 kcal ενέργειας, 2 g πρωτεϊνών και 4 g φυτικών ινών. Πολλές από τις θρεπτικές ουσίες του σύκου περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στην φλούδα του γι' αυτό και μπορείτε να τα καταναλώσετε ολόκληρα, αν και συχνότερα τρώγονται ξεφλουδισμένα ως ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ ή κομμένα μέσα σε σαλάτες, μαζί με αλλάντικα ακόμα και με ζυμαρικά! Πατήστε εδώ για να δείτε ορισμένες από τις συνταγές μας με βασικό υλικό το σύκο- μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, δροσιστική σαλάτα ή φρέσκα ζυμαρικά!
![Nutritional value of figs](../images/icons/figs-nutritional-value-gr.png)